De toegevoegde waarde van de leefstijlcoach

20 december 2018 Geen categorie 0 Comments

De toegevoegde waarde van de leefstijlcoach

De laatste tijd neemt de belangstelling voor het vakgebied van de leefstijlcoach zienderogen toe. Zorgverzekeraars zien de toegevoegde waarde van de leefstijlcoach en vergoeden – onder helaas nog erg strikte voorwaarden- bepaalde interventies. Maar wat doet een leefstijlcoach nu precies en hoe doe ik dat bij CIS leefstijlcoaching? Kort gezegd begeleidt de leefstijlcoach mensen bij veranderingen in leefstijl. Om dit duidelijk te maken, heb ik twee casussen uitgewerkt. Maak kennis met Michael (32) en Jantine (43).Michael en Jantine zijn collega’s. Ze hebben via hun werkgever de kans gekregen om mee te doen aan een gezondheidscheck. Tijdens deze gezondheidscheck zijn ze (medisch) onderzocht (bloeddruk, cholesterol), hun BMI is gemeten en ze hebben een vragenlijst ingevuld over hun arbeidsomstandigheden (denk aan arbeidsomgeving en werkdruk). 

Bij Michael komt er uit de gezondheidscheck dat hij te zwaar is (1.85 lang, 93 kg, geeft een BMI van 27). Ook is zijn bloeddruk wat verhoogd. Michael schrikt hier natuurlijk erg van en gaat die dag niet zo vrolijk naar huis. Jantine is lichamelijk gezond (1.70 lang, 64 kg, BMI van 22) maar zij scoorde in het rood op de vragenlijst omdat zij de sfeer op het werk bijzonder onprettig vindt sinds zij een nieuwe manager heeft. 

Voor de vervolggesprekken met Michael en Jantine wordt CIS leefstijlcoaching ingeschakeld. Ik kijk met Michael naar de uitkomsten van het onderzoek en we praten hierover. Daardoor zakt de eerste emotie al gauw. Ik vraag aan Michael of hij met de uitkomsten aan de slag wil en op basis van zijn wensen en mijn expertise kijken we naar de haalbaarheid. Eigenlijk wil Michael zo snel mogelijk naar de 85 kilo. Hij denkt zelf dat hij wel een kilo per week kan afvallen. Gelukkig voor hem is deze leefstijlcoach ook verwachtingsmanager en moet ik hem teleurstellen. Dit soort crash diëten werkt wel, maar het resultaat blijft slechts tijdelijk. Daarom trekken we een half jaar uit om in kleine stapjes af te vallen en deze verandering ook duurzaam in Michaels leefpatroon in te bedden. 

Mijn volgende gesprek is met Jantine. Jantine vindt de veranderingen op het werk moeilijk. Zij ziet dat het bedrijf verzakelijkt. Haar nieuwe manager stuurt op cijfers en dit merkt ze in de sfeer op de afdeling. Gedurende het gesprek blijkt dat het niet alleen de nieuwe manager is die Jantines gevoel beïnvloedt. De hele bedrijfscultuur is aan het veranderen. Door het sturen op output en cijfers heeft ze het gevoel dat er steeds over haar schouder wordt gekeken. Jantine vindt dat ze vroeger veel meer tijd hadden voor de klanten en nu voelt ze zich opgejaagd. Als we echter in een van de gesprekken doorrekenen wat de targets nu precies voor haar betekenen, blijkt dat de eisen aan haar rol eigenlijk helemaal niet zo veranderd zijn. Weliswaar zijn ze in targets gegoten, maar die zijn echt haalbaar zonder dat je aan kwaliteit voor de klantgesprekken inboet. Daarnaast coach ik haar op het nemen van meer rust tijdens de dag. Ze wil graag tijdens de lunch buiten een rondje lopen en minstens twee keer per dag een kwartier van haar plek af. Dit bespreekt ze met haar manager en hij is blij dat ze dit aangeeft en het initiatief neemt om hem op te zoeken. Als Jantine deze verandering vol weet te houden, zal dit haar rust brengen tijdens de werkdag. Doel behaald!

Natuurlijk zijn de veranderingen uit deze voorbeelden niet wereldschokkend. Maar als je er eens over nadenkt, zijn dit misschien wel de dingen die er juist vaak bij inschieten maar die je wel kunnen helpen een gezonder mens te zijn. Hoe fijn is het om hierbij een sparringpartner te hebben die je support en uitdaagt en indien nodig een oppepper geeft als iets niet is gelukt? Dat is voor mij de toegevoegde waarde van de leefstijlcoach. Ik help je met realistische plannen maken, met beginnen en met volhouden. Neem contact met me op als ik iets voor je kan betekenen! 

Share:

0 Comments on "De toegevoegde waarde van de leefstijlcoach"

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Geef een antwoord