Ik wens iedereen een gematigd kerstfeest!

24 december 2018 Geen categorie 0 Comments

Ik wens iedereen een gematigd kerstfeest!

Man, dat klinkt saai! En ook wel een beetje onaardig. Maar ik bedoel het goed! Je ziet namelijk vaak dat mensen tijdens de feestdagen de remmen losgooien als het gaat om gezond eten. Ook laten we vaak de regelmaat los die we normaal gesproken hebben. Ik las laatst dat het 6-gangen kerstdiner uit de folder van een grote supermarktketen 3000 kcal bevat. Dat is voor sommige mensen genoeg voor 2 dagen. Zeker als je -zoals vaak met kerst- veel zit.Ik heb voor de grap even uitgerekend hoeveel kcal je verbrandt op eerste kerstdag als je dag er als volgt uitziet: De ochtend besteed je aan lekker krant bijlezen van de afgelopen weken. Na de lunch ga je (met de auto, uurtje rijden) op visite bij je schoonfamilie. Daar doe je een spelletje. Je wandelt een uurtje, je eet dat bewuste menu en je helpt natuurlijk met afwassen. Dan ga je met de auto weer naar huis. Je kijkt wat tv en gaat naar bed. 

Met al deze lichte activiteiten, incl slapen, verbrandt een man een man van 1m85 en 80 kg op de 24 uur van eerste kerstdag 2370 kcal. Een vrouw van 1m75 en 68 kg verbrandt hiermee 1855 kcal. Dan hou je aardig wat energie over van die ene maaltijd. En wat je niet gebruikt, wordt door je lichaam opgeslagen als vet. Au! Om dit te voorkomen heb ik 3 tips voor je om een leuke, gezonde en toch een gematigde kerst te hebben: 

Houd een 80-20 regel aan.
80% van wat je eet is gezond, 20% niet. Als je dit doorrekent voor de maand december, kun je 6 dagen smokkelen. Dat klinkt goed toch? Dit kun je ook per maaltijd handhaven. 80% gezond (groente, stukje vlees(vervanger), etc.) en dan een stukje chocoladetaart toe. 

Geniet van wat je eet.
Maak een bewuste keuze of je gezond of ongezond wilt eten. Als je ervoor kiest om die maaltijd ongezond(er) te eten, zorg dat je geniet van wat je eet en kies bewust je smokkelwaar. Ook kun je ervoor kiezen een kleinere portie te nemen. Ook hier geldt, zorg dat je ervan geniet (en neem geen tweede stukje ;-)) Voel je er niet schuldig over. Morgen eet je weer gezond. 

Plan je ongezonde momenten.
Soms is het fijn om ongezond te eten in de wetenschap dat je dit morgen goed gaat maken. Ook is het makkelijker om de kerstkransjes op je werk af te slaan als je hebt besloten dat vandaag een gezonde dag is. Maak een bewuste keuze of je gezond of ongezond wilt eten en houd je aan deze afspraak met jezelf. 

Ik wens je een gematigd kerstfeest met een overvloed aan gezelligheid! 

Share:

0 Comments on "Ik wens iedereen een gematigd kerstfeest!"

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Geef een antwoord